Wij zijn sociaal!

Volg ons op InstagramFacebook of LinkedIn. Of laat de algoritmes achterwege en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Filosoferen over feit en fictie doe je zo.

Een lesbundel voor leerkrachten - Mediawijs

Mediawijs is het Vlaamse Kenniscentrum Digitale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid en imec vzw. Mediawijs helpt de inwoners van Vlaanderen en Brussel om digitale technologie en media actief, creatief, kritisch en bewust te gebruiken en begrijpen om deel te nemen aan onze maatschappij.

Buro Knal maakte voor Mediawijs een lesbundel voor leerkrachten om jonge tieners (eerste en tweede graad) te doen filosoferen over feit en fictie.

In 2020 gaven we de oorspronkelijke brochure vorm. Nu krijgt deze een update om te passen in de huisstijl van Nieuwsindeklas.

Via prikkelende denkverhalen met vragen en oefeningen leren kinderen samen met de Kritikat de meest voorkomende drogredeneringen herkennen en nieuwsberichten die met de feiten een loopje nemen, ontmaskeren. 

De filosofische verhalen bieden voorbeelden van denkfouten die kinderen alert maken voor manipulatie en vormen de voorbereiding om in een tweede fase met dezelfde kritische bril mediaboodschappen te onderzoeken.

De brochure dient als leidraad voor de leerkrachten doorheen de les.

Naast de brochure voorzagen we ook de bijhorende denkverhalen en klasoefeningen van vrolijke illustraties. Deze illustraties werden groot afgebeeld op de introbladen van de verhalen zodat ze in de klas gepresenteerd kunnen worden. 

Ontdek ook deze knallers:

Getriggerd om samen te werken?
Vraag een kennismaking aan via

0499 32 68 55 (Anneleen)
0485 46 12 64 (Sofie)

Wij zijn sociaal!

Volg ons via Facebook, Instagram. Of laat de algoritmes achterwege, schrijf je hier in op onze nieuwsbrief en krijg onze schrijfsels rechtstreeks in je inbox.