Wij zijn sociaal!

Volg ons op InstagramFacebook of LinkedIn. Of laat de algoritmes achterwege en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

/

Canva Summer School

Canva is een online tool waarmee je flyers, social media posts, nieuwsbrieven enzovoort kan ontwerpen. Het is een ideale manier om zelf aan de slag te gaan met je huisstijl. Maar omdat alle begin moeilijk is, zetten we je in deze blog graag op weg.

Canva is een online tool waarmee je flyers, social media posts, nieuwsbrieven enzovoort kan ontwerpen. Het is een ideale manier om zelf aan de slag te gaan met je huisstijl, want het is een gebruiksvriendelijkere tool dan bijvoorbeeld het Adobe-pakket. Maar omdat alle begin moeilijk is, zetten we je in deze blog graag op weg. Of misschien gebruik je Canva al wel, maar ontdek je hier toch nog iets nieuws. Dus zet je neer en enjoy the Canva-ride! 👩‍🏫🎢

Adobe versus Canva

De meest gekende professionele tools om te ontwerpen zitten binnen het Adobe-pakket. Dus waarom zouden we het hier dan over Canva hebben?

We zetten ze even naast elkaar.

👉 Het Adobe-pakket omvat eigenlijk verschillende tools:

  • Photoshop voor fotobewerking
  • Illustrator om illustraties te ontwerpen en
  • Indesign voor lay-out werk.

Het biedt dan ook een waaier aan mogelijkheden, maar is daardoor omslachtiger om mee te werken en je mag je dan ook aan een grote leercurve verwachten. Het Adobe-pakket is daarom echt bedoeld voor professionals en niet om even tussendoor erbij te nemen.

Bovendien betaal je bij Adobe altijd een maandelijkse of jaarlijkse abonnementskost die best prijzig is. Voor een All apps-jaarabonnement kan je dat bijv. € 726 kosten.

Voorbeeld van een Indesign-template voor het magazine van Cycling Vlaanderen

👉 Canva daarentegen is een online tool die heel gemakkelijk is in gebruik door o.a. de voorgestelde templates en het drag and drop systeem. (Je kiest een foto, illustratie of tekst en sleept dat op de juiste plaats.)

De mogelijkheden zijn uiteraard beperkter dan bij Adobe, maar net dat maakt het heel toegankelijk voor iedereen.

Canva heeft zowel een gratis versie als een betalende versie. Het leuke is dat je met de gratis versie al heel ver komt en dus perfect kan testen en experimenteren zonder dat het je een noot kost. Voor net geen € 110 per jaar krijg je toegang tot de pro-versie met alle sjablonen, stockfoto’s, grafische elementen, social media planner, extra functies, …

Canva heeft standaard een hele lijst templates klaar staan.

Canva heeft ook een app voor je smartphone waardoor je bijv. je social media visuals makkelijk op je computer kan ontwerpen en via de app kan posten op het kanaal van je keuze ook als je bijv. in je bikini op een tropisch strand zit, we zeggen maar iets…

Enkele kleine nadelen:

  • Je kan niet offline werken met Canva, want we zeiden het al eerder: Canva is een online tool. Dat wil zeggen dat je dus altijd een internetverbinding nodig hebt om aan de slag te gaan.
  • Canva heeft maar een beperkt aantal lettertypes standaard ter beschikking waardoor je hoogstwaarschijnlijk je eigen lettertype moet uploaden. 

Waarom wij met Canva werken

Voor je in de war geraakt: ja, wij gebruiken het Adobe-pakket om logo’s, huisstijlen en campagnes te ontwerpen voor klanten. Daarvoor schiet Canva absoluut tekort! Maaaaarrrr… het is (ook voor ons) een praktische aanvulling om bijv. social media visuals te ontwerpen.

Zo werken we met templates voor onze posts op LinkedIn en Instagram zodat we snel en efficiënt een visual in onze huisstijl kunnen maken en we op de socials consistent en herkenbaar onze brand naar buiten kunnen brengen.

Templates voor sociale media maken onze socials consistent en herkenbaar

En dat is net wat we ook voor onze klanten doen: Als je zelf graag aan de slag wil gaan met je huisstijl, dan maken wij een Brand Hub voor jou in Canva met bijhorende Merksjablonen. We deden dit eerder al voor Impact Factory, Brusselse bibliotheken en Acco Bookshops. En we voorzien je ook korte video tutorials zodat (nieuwe) werknemers vlot aan de slag kunnen! ✌️

Brand hub met bijbehorende merksjablonen voor Impact Factory

Nieuwsgierig geworden naar Canva? Lees dan zeker ook onze andere blog over Brand Hub

Deel dit artikel via

Getriggerd om samen te werken?
Vraag een kennismaking aan via

0499 32 68 55 (Anneleen)
0485 46 12 64 (Sofie)

Wij zijn sociaal!

Volg ons via Facebook, Instagram. Of laat de algoritmes achterwege, schrijf je hier in op onze nieuwsbrief en krijg onze schrijfsels rechtstreeks in je inbox.